— De Solid State Drive —

De SSD is het opslagmedium dat tegenwoordig meer en meer de bovenhand krijgt op de ietwat oudere HDD. Het gaat ook digitaal gegevens opslag, maar niet zoals bij de HDD, op schijven maar zuiver digitaal.

Dit maakt de SSD veel sneller dan de HDD. Doordat er geen bewegende componenten zijn en de toegangstijd amper 0.1 milliseconde bedraagt.
Ook de opslagcapaciteit vergroot hierdoor. Je moet nameijk geen schijven meer hebben. Zo blijft de verpakking klein en de opslag groot.


De SSD intern

De SSD ziet er veel kleiner uit dan de grotere broer, de HDD. Maar hoe ziet het er vanbinnen uit?
De SSD heeft twee soorten intern geheugen, flash en DRAM.

DRAM gaan we ook terugvinden, zoals het letterwoord zegt, in het RAM-geheugen. Dit maakt de SSD sneller en upgradebaar. Je zou namelijk gewoon modules kunnen bijsteken om de capaciteit te vergroten.
Het grootste nadeel hiervan is echter dat ze een aparte stroomtoevoer nodig hebben om te functioneren. Doordat het geheugen vluchtig is en bij stroomverlies, of uitzetten van de computer, alle gegevens dan zouden verloren gaan.

Flashgeheugen daarintegen is dan weer iets trager,maar wel een pak goedkoper.
SSD's die bestaan uit flashgeheugen hebben een aantal componenten nodig die het functioneren bepalen:

  • het flashgeheugen zelf: dit is voor de opslag van gegevens;
  • een geheugencontroller: deze zorgt ervoor dat de SSD gegevens kan wegschrijven in of verwijderen van het flashgeheugen;
  • cache: een SSD gebruikt hiervoor een kleine hoeveelheid DRAM. Dit verhoogt de prestaties van de SSD: gegevens kunnen gebufferd worden vóór ze door de geheugencontroller worden weggeschreven naar het flashgeheugen;
  • een batterij: deze zorgt ervoor dat de SSD de gegevens die nog in de cache staan niet verliest als de computer per ongeluk uitvalt door een elektriciteitsstoring. De batterij zorgt er dan voor dat de data ofwel wordt weggeschreven ofwel wordt bewaard totdat er weer stroom is.


Wat zijn nu de voor- en nadelen?

Voordelen

  • Snelheid: een SSD heeft een zeer korte toegangstijd en zeer hoge lees- en schrijfsnelheid.
  • Stilte: doordat een SSD geen bewegende onderdelen bevat, produceert een SSD nauwelijks geluid.
  • Gewicht: een SSD is vele malen lichter dan een harde schijf.
  • Zuiniger: een SSD heeft minder vermogen nodig om te werken dan een harde schijf.
  • Koeler: geen bewegende onderdelen dus minder warmteproductie.

Nadelen

  • Prijs: een SSD is (gerekend in prijs per gigabyte) nog steeds duurder dan een harde schijf (vroeger zelfs vele malen duurder).
  • Degradatie (alleen voor flashgeheugens): na een aantal malen schrijven en wissen verliezen de cellen hun geheugencapaciteit. MLC's kunnen ongeveer 5000 keer beschreven worden. TRIM zorgt ervoor dat alle cellen ongeveer gelijk belast worden. Zo gaat de hele schijf langer mee.

Opgeloste nadelen

  • Capaciteit: de capaciteit van een SSD was lange tijd niet zo groot als die van een harde schijf. Met de introductie van 2TB-SSD's[4] en hoger, tot 32 TB,[5] is dit probleem echter opgelost.
  • Verlies van snelheid: als geen maatregelen (zoals bijvoorbeeld TRIM) getroffen worden, wordt een SSD na veel herschrijven van data trager. TRIM wordt bij de meeste besturingssystemen standaard geactiveerd voor SSD's.

Bestaat er iets als een cominatie tussen HDD en SSD?

Natuurlijk is het mogelijk om de twee soorten te combineren. We spreken dan van een hybride schijf of een SSHD (solid state hybrid drive).

Het flashgeheugen wordt dan ingezet als cachegeheugen, de rest is harde schijf. Dit is de perfecte combinatie tussen snelheid van de SSD en de goedkopere opslag van de HDD.


Hier kan je nog een oefening vinden over de SSD en de HDD. Zo kan je de begrippen allemaal nog eens herhalen.

Website door Anthony, Nick en Francis, in opdracht van Karel de Grote-hogeschool.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin